Välkommen till Karlstads universitet

Historia med didaktisk inriktning 1, 30 hp

Här har vi samlat välkomstinformation till dig som är antagen.
Det är viktigt att du läser hela informationen.

Innan du påbörjar kursen ska du:

1. Aktivera KauID
2. Registrera dig på kursen

1. Aktivera KauID

Vad är KauID? KauID är din digitala identitet vid Karlstads universitet, och används för att logga in i våra webbtjänster.Du som redan läser eller har läst vid Karlstads universitet och har ett KauID behöver inte aktivera KauID på nytt, utan använder samma som tidigare.

2. Registrera dig på kursen

Du måste registrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på kursen.
Registreringsperiod: 2020-08-24 - 2020-09-03
Logga in med ditt KauID i Mitt Kau för att registrera dig.

Vad är Mitt Kau? Mitt Kau är en personlig digital tjänst för dig som är student vid Karlstads universitet.Det är viktigt att du lämnar återbud om du inte avser att gå utbildningen.

(görs via antagning.se)

Om du är sent antagen till kursen, och inte hinner registrera dig innan kursstart: kontakta kursens administratör.

Välkommen till ämneslärarprogrammet och A-kursen i historia, HT20!

Antingen är du ny student och har historia som första ämne, eller så har du läst några terminer och har historia som ditt andra ämne. Ni samläser även med de som läser historia som fristående kurs.


Kursstart: Onsdag 2 september kl 13.15-15.00

Plats: I sal som anges på schemat*, vi ber dig då särskilt beakta råden kring Corona, eller delta på distans via Zoom-rum https://kau-se.zoom.us/j/6696903872

*Schemat är preliminärt till två veckor innan kursstart, kontrollera därför alltid schemat.

Observera att du som nu påbörjar Ämneslärarprogrammet, förväntas delta i programstarten den 1-2 september, i enlighet med särskild välkomstinformation under program som meddelas av programledaren Pia Håfström Berg.


Kurslitteraturen

Kursens huvudbok, A History of World Societies, förekommer i flera versioner, men vi använder och examinerar upplaga 11 med ISBN 9781319058951. Från förlagets hemsida länkas till en mycket användbar e-resurs. Den är utmärkt för självstudier men kommer inte att läggas till grund för schemalagd undervisning eller examination: https://www.macmillanhighered.com/launchpad/wiesnerhanks11e/13702640 Den som väljer att köpa den aktuella versionen av A History of World Societies direkt från förlaget, kan göra det med 30% rabatt vid köp under kursstartsveckorna, via följande länk och genom att använda rabattkoden "JB2030": https://www.macmillanihe.com/page/detail/a-history-of-world-societies-combined-volume-merry-e-wiesnerhanks/?sf1=barcode&st1=9781319058951

En av kursens böcker bör du ha läst till kursens andra vecka, nämligen The Human Web av John och William H McNeill. (En slutsåld svensk översättning, Mänskliga nätverk, kan möjligen kan köpas på andrahandsmarknaden eller finnas tillgänglig på vissa bibliotek). Den är en världshistorisk översikt som framförallt behandlar den ekonomiska och sociala utvecklingen från äldsta tid och fram till idag. Boken kommer att examineras muntligt i grupp vid ett seminarium under kursens andra vecka. Syftet är att alla ska ges möjlighet till en världshistorisk repetition innan kursen startar vilket underlättar läsningen av den övriga kurslitteraturen. Boken är informationsrik och bör därför inte hastas igenom. Ett antal diskussionsfrågor kommer att distribueras i samband med kursstart. Deltagandet i seminariet är obligatoriskt och för godkänt betyg krävs att man är påläst och deltar aktivt i diskussionen. Den som av någon anledning inte hinner läsa boken till seminariet lämnar i efterhand in skriftliga svar på frågorna.

Böckerna Envisioning Women in World History I-II går att köpa som en e-bok (samlingsvolym) till ett kraftigt rabatterat pris i förhållande till pappersvarianten. Följ i så fall anvisningarna bakom följande länk: https://create.mheducation.com/shop/#/catalog/details/?isbn=9781121614079


Funktionsnedsättning och studier

Studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan få särskilt stöd för att genomföra sina studier, för mer information se Funktionsnedsättning och studier


Vi ses i höst! Vänliga hälsningar Mikael Svanberg, kursledare och Annica Säwström, kursadministratör

Coronavirus - utbildning på både campus och distans

Du som är antagen till en kurs eller ett program på campus i höst kan behöva studera både i universitetets lokaler och på distans. Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller även på Karlstads universitet - stanna hemma om du är det minsta sjuk, tvätta händerna och håll avstånd.  

Gå utomhus för att undvika trängsel och smittspridning. Kartan hjälper dig att hitta till rätt byggnad.

Senast två veckor innan kursstart publiceras ditt schema. Då får du mer information om tider, lokaler, din undervisning och hur tentor kommer att gå till på din utbildning.

 • Zoom är universitetets verktyg för webbmöten
 • IT-stöd till studenter

 • Ny student

  Det är mycket att tänka på när du ska börja på universitetet, vi vet!
  För att hjälpa dig har vi samlat information här: kau.se/nystudent

  Canvas

  I kursen använder vi lärplattformen Canvas. Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser.
  Logga in i Canvas via Mitt Kau när du registrerat dig på kursen, för att ta del av viktig information om din utbildning.

  Hitta på universitetet

  Använd campuskartan MazeMap för att hitta till rätt lokal. Till MazeMap
  MazeMap finns även som app i din app-butik.

  Litteraturlista

  Läs litteraturlistan.
  Observera att litteraturlistan kan komma att revideras fram till sex veckor före kursstart.

  Schema

  Observera att alla bokningar är preliminära tills två veckor innan kursstart. Ta för vana att kolla schema för aktuell sal och tid, det kan ske schemaändringar. Schema

  Kan vi hjälpa dig?

  FAKULTETSADMINISTRATÖR:
  Annica Säwström  

  KURSANSVARIG:
  Mikael Svanberg  

  STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDARE:
  Elsa Wängestam