Välkommen till Karlstads universitet

Geodesi för GIS, 7.5 hp

Här har vi samlat välkomstinformation till dig som är antagen.
Det är viktigt att du läser hela informationen.

Innan du påbörjar kursen ska du:

1. Aktivera KauID
2. Registrera dig på kursen

1. Aktivera KauID

Vad är KauID? KauID är din digitala identitet vid Karlstads universitet, och används för att logga in i våra webbtjänster.Du som redan läser eller har läst vid Karlstads universitet och har ett KauID behöver inte aktivera KauID på nytt, utan använder samma som tidigare.

2. Registrera dig på kursen

Du måste registrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på kursen.
Registreringsperiod: 2021-01-11 - 2021-01-18
Logga in med ditt KauID i Mitt Kau för att registrera dig.

Vad är Mitt Kau? Mitt Kau är en personlig digital tjänst för dig som är student vid Karlstads universitet.Det är viktigt att du lämnar återbud om du inte avser att gå utbildningen.

(görs via antagning.se)

Om du är sent antagen till kursen, och inte hinner registrera dig innan kursstart: kontakta kursens administratör.

Välkommen till Geodesi för GIS


Kursen är tänkt att ge ytterligare träning i det här med referenssystem/koordinatsystem. Vi kommer att jobba väldigt mycket med olika beräkningar och analyser vad gäller projektioner och framför allt koordinattransformationer, med fokus på själva koordinaten och hur den kan presenteras och manipuleras.


Grovt sett består kursen av två delar: Grundövningar och inlämningsuppgift. Ungefär hälften av kurstiden på respektive del. Grundövningarna ska ge verktygen för att kunna klara av inlämningsuppgiften. Inlämningsuppgiften går ut på att bearbeta koordinatsatta data i en rad olika referenssystem till att passa ihop i ett och samma referenssystem. Vi kommer att arbeta med verkliga data.


Kursledaren förbereder för att kursen ska genomföras på distans. Programvaror som är nödvändiga kan lånas och köras på egen eller lånad dator under kurstiden. Kursen innehåller inga regelrätta föreläsningar mer än vid kursintroduktion 18 januari. Separata genomgångar sker inför de olika kursmomenten och görs via Zoom. Kursledaren planerar att vara tillgänglig för handledning via Zoom på förmiddagarna alla kursdagar.


Kurslitteraturen


Den kurslitteratur som finns angiven i litteraturlistan, framför allt Tore Karlsson, Mätningsteknik, går inte att köpa längre. De viktigaste delarna av denna bok finns inbäddade i kursmaterialet på Canvas. Inget behov av att skaffa fram denna bok med andra ord. Referenslitteratur Martin Ekman, Latitud, longitud, höjd och djup finns att få tag på för den som önskar. Boken går på djupet på vissa delar av kursinnehållet och är en bra referens i ämnet. Dock används inte boken direkt i kursen.

Övriga resurser finns i form av HMK på LMV´s hemsida. Det som berör koordinattransformation, referenssystem samt kartprojektioner och de deformationer som blir resultatet av en kartprojektion kommer att vara nyttiga delar under kursen: HMK Geodetisk mätning samt HMK Geodetisk infrastruktur. Länkar till dessa dokument finns i kursmaterialet.


Hälsningar

Jan Alexandersson

Kursledare

Coronavirus - utbildning på både campus och distans

Du som är antagen till en kurs eller ett program på campus kan behöva studera både i universitetets lokaler och på distans. Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller även på Karlstads universitet - stanna hemma om du är det minsta sjuk, tvätta händerna och håll avstånd. Den senaste uppdaterade informationen om covid-19 och hur det påverkar Karlstads universitet hittar du på www.kau.se/corona  

Senast två veckor innan kursstart publiceras ditt schema. Då får du mer information om tider, lokaler, din undervisning och hur tentor kommer att gå till på din utbildning.

Gå utomhus för att undvika trängsel och smittspridning. Kartan hjälper dig att hitta till rätt byggnad.

 • Zoom är universitetets verktyg för webbmöten
 • IT-stöd till studenter

 • Canvas

  I kursen använder vi lärplattformen Canvas. Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser.
  Logga in i Canvas via Mitt Kau när du registrerat dig på kursen, för att ta del av viktig information om din utbildning.

  Hitta på universitetet

  Använd campuskartan MazeMap för att hitta till rätt lokal. Till MazeMap
  MazeMap finns även som app i din app-butik.

  Litteraturlista

  Läs litteraturlistan.
  Observera att litteraturlistan kan komma att revideras fram till sex veckor före kursstart.

  Schema

  Se schema
  Observera att alla bokningar är preliminära tills två veckor innan kursstart. Ta för vana att kolla schema för aktuell sal och tid, det kan ske schemaändringar.

  Kan vi hjälpa dig?

  FAKULTETSADMINISTRATÖR:
  Malin Sandén  

  KURSANSVARIG:
  Jan Alexandersson  

  STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDARE:
  Fredrik Olsson