Välkommen till Karlstads universitet

Biologi med didaktisk inriktning 3, 30 HP

Här har vi samlat välkomstinformation till dig som är antagen.
Det är viktigt att du läser hela informationen.

Innan du påbörjar kursen ska du:

1. Aktivera KauID
2. Registrera dig på kursen

1. Aktivera KauID

Vad är KauID? KauID är din digitala identitet vid Karlstads universitet, och används för att logga in i våra webbtjänster.Du som redan läser eller har läst vid Karlstads universitet och har ett KauID behöver inte aktivera KauID på nytt, utan använder samma som tidigare.

2. Registrera dig på kursen

Du måste registrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på kursen.
Registreringsperiod: 2021-08-23 - 2021-08-30
Logga in med ditt KauID i Mitt Kau för att registrera dig.

Vad är Mitt Kau? Mitt Kau är en personlig digital tjänst för dig som är student vid Karlstads universitet.Det är viktigt att du lämnar återbud om du inte avser att gå utbildningen.

(görs via antagning.se)

Om du är sent antagen till kursen, och inte hinner registrera dig innan kursstart: kontakta kursens administratör.

EKOLOGI:


Välkomna till höstens ekologikurs!


Kursen kommer att starta v35 och vi använder lärplattformen Canvas. Introföreläsningen (med möjlighet att delta / följa i efterhand via Zoom) kommer att starta mån 30 aug 09:15.


Om behovet finns, rekommenderar jag att ni före kursstart på egen hand bekantar er med ämnet ekologi i allmänhet. Förslag på aktiviteter kan vara att

(i) läsa blogg-poster på följande ekologi-bloggar:

Dynamic Ecology, https://dynamicecology.wordpress.com/

Small Pond Science, https://smallpondscience.com/

Scientist Sees Squirrel, https://scientistseessquirrel.wordpress.com/

(ii) kolla upp och skumma följande artikel i tidskriften Nature Ecology & Evolution:

100 articles every ecologist should read (Courchamp & Bradshaw 2017)

(iii) bekanta er med kursboken (Life av Hillis et al. 12:e ed; kursen kommer att ta upp kap 19-23 och 51-57)


Kursen har en obligatoriska fältövning. Ni kan välja att genomföra den (1) med lärarhandledning på plats i Karlstad eller (2) på egen hand på valfri lämplig plats med skriftliga instruktioner. Övningen examineras genom en muntlig presentation. För studenter som väljer att göra övningen i Karlstad innebär det en presentation i lärosal (med fysisk distans mellan deltagarna). För er som väljer att genomföra övningen på annan plats examineras genom presentationer på Zoom. Oavsett val kommer övningen att genomföras TIS 14 – FRE 17 SEPT. Övningen planeras starta ca kl 10 på tisdagen och sluta kl 14:00 på fredagen för studenter som genomför den på plats i Karlstad.


Tentan som kommer att genomföras FRE 15 OKT.


Preliminärt schema kommer att meddelas inom kort.

Kontakta mig om du har några frågor, enklast via email: johan.watz@kau.se


Johan Watz


---------------------------------------


Välkomna också till terminens ämnesdidaktik!

I höst är det äntligen dags för vfu. Ni kommer att få information om det i början av kursen, men gå gärna in och läs om vfu här: https://www.kau.se/lararutbildningen/vfu

I ekologin ingår ingen ämnesdidaktik, men vi kommer ses under kursen för att förbereda inför vfu:n.

/Karin Thörne


Livets utveckling och mångfald (BIGC14) ht21

Målet med kursen är att få en djupare förståelse och kunskap om evolution genom naturligt urval som vetenskaplig förklaringsmodell för uppkomsten av variation och mångfald.

 

Kursinnehåll

Föreläsningar/Seminarier på lärobokens olika kapitel. Kursen börjar med en kort introduktionsföreläsning. Inspelade föreläsningar finnas tillgängliga eller PowerPoints för bokens alla kapitel. Därefter kommer undervisningen ske i form av seminarier. Vi ger några frågor som underlag för dessa seminariesamtal. Inför varje sådant seminarietillfälle läser ni kapitlen och förbereder er med angivna frågor och egna frågor om innehållet. Ni skall ha tänkt till över dessa inför varje möte. Det är alltså viktigt att alla läst kapitlen till seminarierna för att aktivt kunna delta!

En av er har för varje seminarium ansvaret för att kort sammanfatta kapitlen och ge ett förslag på svar till frågorna. Seminarieansvaret kommer att fördelas mellan er under kursens början. Övriga deltar med egna förslag till svar och egna frågeställningar att ta upp. Föreläsningar och seminarier sker via ZOOM för både campus och distansstudenter. För seminarierna behöver ni förutom bra uppkoppling även headset och webbkamera för att enkelt kunna kommunicera. Ni förväntas delta aktivt på seminarierna och får bara missa högst två stycken, och för dessa gäller i så fall skriftlig inlämning. Seminarier är därmed obligatoriska.

 

Kurslitteratur

Zimmer C & Emlen D J.  Evolution: making sense of life. (2019: 3rd Edition) Roberts and Company, Greenwood Village, Colorado.

En e-bok version finns:

https://www.macmillanihe.com/page/detail/evolution-douglas-j-emlen/?sf1=barcode&st1=9781319322199 (Länkar till en externa sida.)

 

Examination

Kursen examineras genom en skriftlig hemtentamen och aktivt deltagande vid seminarier. Seminarierna ger 3 hp och tentamen 5 hp.

Omtenta sker - datum obestämde ännu

Mer generell information om tentamen vid KaU samt hur tentamen på distans fungera finns här:

https://www.kau.se/student/ar-student/mina-studier/anmalan/tentamen (Länkar till en externa sida.)

 

Webbplattform

Kursen använder webb?plattformen, Canvas. Denna är en helt nätbaserad utbildningsplattform som vi använder för all kommunikation under kursen. När du blir registrerad på kursen så kommer du att få tillgång till Canvas. Du kommer att kunna komma in i plattformen direkt för att bl.a. hitta ett aktuellt schema, kursinformation och uppgifter och inspelade föreläsningar. Canvas finner du på adressen https://www.kau.se/logga-in-till-canvas

 (Länkar till en externa sida.)

Campus och distansbaserade utbildningen sker genom ZOOM. Varje lärare har sitt egna ZOOM mötesrum vilka kommer finnas tillgängliga i Canvas.

För frågor om Canvas: https://www.kau.se/student/ar-student/it-stod/tjanster/canvas

 (Länkar till en externa sida.)

 

Kontakt

Ted Morrow (kursledare) ted.morrow@kau.se

Larry Grenberg larry.greenberg@kau.se

Kristina Oskarsson, 054 7002160 (kurssekreterare) kristina.oskarsson@kau.se

Stegvis återgång till campusundervisning i höst

Du som är antagen till en kurs eller ett program på campus kan behöva studera både i universitetets lokaler och på distans, till följd av coronapandemin. Alla nybörjarstudenter på program prioriteras för campusundervisning under höstterminen 2021. Karlstads universitet har som målsättning att successivt återgå till campusundervisning och bedriva full undervisning på campus från och med början av november.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer gäller även på Karlstads universitet - stanna hemma om du är det minsta sjuk, tvätta händerna och håll avstånd. Den senaste uppdaterade informationen om covid-19 och hur det påverkar Karlstads universitet hittar du på www.kau.se/corona  

Senast två veckor innan kursstart publiceras ditt schema. Då får du mer information om tider, lokaler, din undervisning och hur tentor kommer att gå till på din utbildning.

Gå utomhus för att undvika trängsel och smittspridning. Kartan hjälper dig att hitta till rätt byggnad.

 • Zoom är universitetets verktyg för webbmöten
 • IT-stöd till studenter

 • Ny student

  Det är mycket att tänka på när du ska börja på universitetet, vi vet!
  För att hjälpa dig har vi samlat information här: kau.se/nystudent

  Canvas

  I kursen använder vi lärplattformen Canvas. Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser.
  Logga in i Canvas via Mitt Kau när du registrerat dig på kursen, för att ta del av viktig information om din utbildning.

  Hitta på universitetet

  Använd campuskartan MazeMap för att hitta till rätt lokal. Till MazeMap
  MazeMap finns även som app i din app-butik.

  Litteraturlista

  Läs litteraturlistan.
  Observera att litteraturlistan kan komma att revideras fram till sex veckor före kursstart.

  Schema

  Se schema
  Observera att alla bokningar är preliminära tills två veckor innan kursstart. Ta för vana att kolla schema för aktuell sal och tid, det kan ske schemaändringar.

  Kan vi hjälpa dig?

  FAKULTETSADMINISTRATÖR:
  Kristina Oskarsson  

  KURSANSVARIG:
  Karin Thörne  

  STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDARE:
  Carina Skantz