Välkommen till Karlstads universitet

Miljövetenskap 1: Grunderna, 30 HP

Här har vi samlat välkomstinformation till dig som är antagen.
Det är viktigt att du läser hela informationen.

Innan du påbörjar kursen ska du:

1. Aktivera KauID
2. Registrera dig på kursen

1. Aktivera KauID

Vad är KauID? KauID är din digitala identitet vid Karlstads universitet, och används för att logga in i våra webbtjänster.



Du som redan läser eller har läst vid Karlstads universitet och har ett KauID behöver inte aktivera KauID på nytt, utan använder samma som tidigare.

2. Registrera dig på kursen

Du måste registrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på kursen.
Registreringsperiod: 2024-08-26 - 2024-09-02
Logga in med ditt KauID i Mitt Kau för att registrera dig.

Vad är Mitt Kau? Mitt Kau är en personlig digital tjänst för dig som är student vid Karlstads universitet.



Det är viktigt att du lämnar återbud om du inte avser att gå utbildningen.

(görs via antagning.se)

Om du är sent antagen till kursen, och inte hinner registrera dig innan kursstart: kontakta kursens administratör.

Varmt välkommen till kursen Miljövetenskap 1!

Miljövetenskap är ett högaktuellt ämne med många möjligheter till intressanta och viktiga jobb. Vad roligt att du valt att läsa det hos oss! Konsekvenserna av klimatförändringar och andra miljöproblem hör till våra stora samhällsutmaningar. Den här kursen fokuserar på grunderna för att förstå miljöproblematiken och kunna förklara och diskutera orsaker, konsekvenser samt åtgärder på aktuella utmaningar inom miljöområdet. Vad är orsaken till de miljöproblem vi har? Vad får de för konsekvenser för natur och samhälle? Vilka åtgärder kan göras (och görs)?

Kursen startar

Måndag 2 september kl 9:00 välkomnas alla programstudenter i Aula Magna. Vi fortsätter med start av Miljövetarprogrammet 10:15-13:00 samma dag. Håll utkik efter studenter i gula overaller efter uppstarten i aulan. De kommer gå med er till salen. Kursstarten för den här kursen sker tisdag 3 september kl 10:15-16:00. Du som går kursen Miljövetenskap 1 som fristående kurs är naturligtvis också välkommen på måndagen om du vill.

Kursens innehåll och upplägg

Miljövetenskap 1 behandlar aktuella miljöproblem nationellt och globalt, som exempelvis klimatpåverkan, förlust av biologisk mångfald och kemikalierisker. Kursen inleds med temat Miljöhistoria då du studerar miljöproblematiken med ett samhällsvetenskapligt fokus. Vi sätter miljöriskerna i ett historiskt sammanhang och studerar etiska och sociologiska perspektiv. Naturvetenskaplig basförståelse är central i miljövetenskap och i det andra temat Naturvetenskapliga grunder fokuserar vi på systemen mark, vatten, luft och ekologi samt hur dessa kan förklara orsakssambanden till miljöproblemen. Under temat Miljörisker: från orsak till åtgärd vävs natur- och samhällsvetenskap ihop och fokus ligger på kunskap om orsaker till och konsekvenser av miljöproblemen. Du kommer också skaffa dig kunskap om åtgärder för att hantera miljöproblem och om aktörer som arbetar med miljöfrågor. Målet är att du ska skaffa dig en översiktlig bild av utmaningarna på miljöområdet med tonvikt på svenska förhållanden.

Undervisning och examination

Undervisningen på kursen sker framförallt genom föreläsningar, övningar och seminarier. Universitetsstudier bygger till stor del på självstudier och eget ansvar. Ditt deltagande är till stora delar frivilligt, men vi rekommenderar starkt att du deltar och är aktiv vid undervisningspassen. Särskilt seminarierna bygger på att alla är aktiva och förberedda eftersom vi då diskuterar för att fördjupa och förklara de frågor som ni arbetar med under inläsningen av litteraturen och arbetet med examinationerna. Inför varje seminarium kommer ni att få en mindre uppgift att lösa. Studiebesök och exkursioner är en annan viktig del av undervisningen för att få konkreta exempel på konsekvenser och hantering av miljöproblemen från olika verksamheter. Boka redan nu in den första exkursionen som vi gör vi redan andra kursveckan, den 11-12 september.

Kursen examineras genom två salstentor (tema 2 och 3), individuella skriftliga inlämningar (tema 1), projektarbete (tema 2), fördjupningsarbete (tema 3) samt obligatorisk närvaro vid seminarier, övningar och studiebesök. För inlämningar av uppgifter och kommunikation under kursen används kursplattformen Canvas som du kommer att få tillgång till så snart du registrerat dig på kursen.

Litteraturen

Kursböckerna ger en bred bild av miljöproblemens orsaker, konsekvenser och åtgärder samt fördjupning dels i miljöhistoria och dels i en naturvetenskaplig baskunskap för att förklara miljöproblemens orsaker och konsekvenser. Vi har valt böcker som du kan återkomma till som uppslagsböcker senare under utbildningen. Notera att en stor del av kursens litteratur är på engelska – så är fallet på de flesta av programmets kurser.

Övrig kursinformation

Schema med mer detaljerad information finner du på Mitt Kau och publiceras vanligen två veckor före kursstart. Notera att alla scheman dessförinnan är preliminära.Vi använder oss av en internetbaserad plattform, Canvas, där all information och material, kommer att finnas tillgängligt under hela kursen. Du får tillgång till kurssidan i Canvas efter att du har registrerat dig på kursen. Webbregistreringen hålls öppen mellan 26/8–2/9.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor!

Kontakt

Kursansvarig: Kristin Gustafsson kristin.gustafsson@kau.se 054-700 1298

Kursadministratör: Anette Höljö Polleryd anette.holjo.polleryd@kau.se 054-700 1685

Studievägledare: Louise Laurenson louise.laurenson@kau.se 054-700 1216 eller boka in ett personligt möte på onlinebooq

Ny student

Det är mycket att tänka på när du ska börja på universitetet, vi vet!
För att hjälpa dig har vi samlat information här: kau.se/student

Canvas

I kursen använder vi lärplattformen Canvas. Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser.
Logga in i Canvas via Mitt Kau när du registrerat dig på kursen, för att ta del av viktig information om din utbildning.

Hitta på universitetet

Använd campuskartan MazeMap för att hitta till rätt lokal. Till MazeMap
MazeMap finns även som app i din app-butik.

Litteraturlista

Läs litteraturlistan.
Observera att litteraturlistan kan komma att revideras fram till sex veckor före kursstart.

Schema

Se schema
Observera att alla bokningar är preliminära tills två veckor innan kursstart. Ta för vana att kolla schema för aktuell sal och tid, det kan ske schemaändringar.

Kan vi hjälpa dig?

FAKULTETSADMINISTRATÖR:
Anette Höljö Polleryd  

KURSANSVARIG:
Kristin Gustafsson  

STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDARE:
Louise Laurenson