Välkommen till Karlstads universitet

Specialistsjuksköterska - operationssjukvård, 60 hp

Här har vi samlat välkomstinformation till dig som är antagen.
Det är viktigt att du läser hela informationen.

Innan du påbörjar din utbildning ska du:

1. Aktivera KauID
2. Registrera dig på första terminens kurs/kurser

1. Aktivera KauID

Vad är KauID? KauID är din digitala identitet vid Karlstads universitet, och används för att logga in i våra webbtjänster.



Du som redan läser eller har läst vid Karlstads universitet och har ett KauID behöver inte aktivera KauID på nytt, utan använder samma som tidigare.

2. Registrera dig på kurs/kurser

Du måste registrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på den aktuella utbildningen.
Logga in med ditt KauID i tjänsten Mitt Kau för att registrera dig på kurs/kurser som ingår i programmets första termin. I Mitt Kau ser du datum för när du kan registrera dig, vanligtvis 8 dagar innan kursstart.



Det är viktigt att du lämnar återbud om du inte avser att gå utbildningen. (görs via antagning.se)

Om du är sent antagen till programmet, och inte hinner registrera dig innan kursstart: kontakta kursens administratör.

Fakulteten för hälsa -, natur- och teknikvetenskaper

Institutionen för hälsovetenskaper/Omvårdnad

 

 

Välkommen till Karlstads universitet

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning operationssjukvård, 60 hp

Observera att datum och tider för kurserna är preliminära och kan komma att ändras.

 

Introduktion

Utbildningen startar med fyra dagar introduktion vecka 3 (15/1 - 18/1).

Måndag 15 januari 2024 10.00 – 17.00

Tisdag   16 januari 2024 (se separat schema v 2)

Onsdag 17 januari 2024 (se separat schema v 2)

Torsdag 18 januari 2024 (se separat schema v 2)

 

Plats: Karlstads universitet, lokal meddelas via Canvas.

Schema för introduktionsdagarna läggs ut i Canvas veckan innan kursstart.

Introduktionen innehåller information om att studera på distans, genomgång av programmets kurser. Utbildningen ges på distans, vilket innebär att studier integreras med regelbundna närträffar på Campus och gruppträffar på respektive studieort. Canvas används som utbildningsplattform och en genomgång ges under introduktionsdagarna. Information ges också av programledare och samordnare för verksamhetsförlagd utbildningen (VFU).

 

Vid introduktionen ges information om programmet samt introducerande föreläsningar, därför är det av stor vikt att du deltar. Skulle det uppkomma något som gör att du inte kan närvara ber vi dig meddela detta till kursansvarig eller fakultetsadministratören (se nedan).  

Under våren planeras ytterligare en gruppträff under vecka 7, vid Karlstads universitet. Vid närträffen genomförs examinerande seminarium, föreläsningar och workshops. Under höstterminen 2024 planeras två träffar (2-3 dagar).

Seminarium av examensarbete planeras ske digitalt via zoom.

 

Pedagogik och distansstudier

Utbildningen går på helfart dvs. 40 tim/vecka och är en distansutbildning. Det innebär att du studerar både individuellt och i grupp, via utbildningsplattformen Canvas.

Du som student har ansvar för ditt lärande. Teoretiska och praktiska kunskaper integreras genom diskussioner och reflektioner i samband med olika studieuppgifter, där lärare och huvudhandledare bidrar till att fördjupning sker. Syftet är att främja det kritiska tänkandet, vilket innebär att söka, analysera, reflektera, värdera och dokumentera kunskap vilket bidrar till utveckling av det vetenskapliga förhållningssättet.

 

VFU förläggs inom respektive studieorts, Regions upptagningsområde. Under VFU integreras teori och praktik via gruppträffar på studieorten med huvudhandledare och handledande specialistsjuksköterska i klinisk verksamhet. VFU omfattar sammanlagt 18 veckor under hela utbildningen. Under våren 2024 är det två VFU-perioder på fyra veckor där gruppträffar sker med huvudhandledare på respektive studieort. VFU fortsätter med ytterligare 10 veckor under höstterminen 2024 som är uppdelat i två perioder.

 

Studentkonto

Ditt studentkonto (även kallat Mitt Kau) använder du under hela din studietid för att komma åt "Min sida", Canvas, studentmejlen, hemkatalogen, det trådlösa nätverket och flera andra tjänster. Information om hur du hämtar ditt studentkonto hittar du på: https://www.kau.se/student/ar-student/it-stod/tjanster/kauid-studentkonto

Utbildningen genomförs till stora delar nätbaserad. Inför kursstart bör du kontrollera din dators kapacitet och nätanslutnings prestanda, se länk https://www.kau.se/student/ar-student/it-stod/tjanster/it-stod-till-studenter

 

Virtuella möten i Zoom

För att delta i virtuella möten krävs förutom din dator; bredband, headset med USB-kontakt och webbkamera. Testa kvalitén på din tekniska utrustning, ljudkvaliteten kan du testa i Zoom under "Testspeaker and Microphone".

Mer information finner du genom att gå in på länken nedan;

https://www.kau.se/student/meny/it-stod/tjanster/zoom

Om du är i behov av hjälp så maila till; studentsupport@kau.se 

Programmet har en Studieguide med samlad information som är generell för programmet. Utöver plattformen Canvas, finns en programöversikt som vägledning i planeringen av dina studier. 

 

I den första kursen: Operationssjuksköterskans ansvar och kompetens inom perioperativ vård, 15 högskolepoäng (hp), inriktas mot operationssjuksköterskans kliniska kompetens och yrkesansvar. I kursen ingår två fältstudiedagar på en operationsavdelning, där du möter specialistsjuksköterskor inom operationssjukvård. Syftet är att studera och skaffa en ökad förståelse inför ditt kommande yrke som operationssjuksköterska.

 

Inför kursstart rekommenderas att du uppdaterar dina kunskaper inom anatomi och vetenskaplig metod samt tar del av utbildningsplan, kursplan, och litteraturlistor som finns på Mitt KAU och Canvas (efter registrering). Programöversikten är en planering för hela programmet och finns tillgänglig i Canvas, det är ett viktigt dokument att ta del av om eventuella ledigheter planeras eller i samband med sjukdom.

 

Webbregistrering

Som student måste du själv registrera dig på de kurser som du är antagen till. Utan registrering får du inte delta i utbildningen. För att registrera dig behöver du ditt studentkonto. Registrering görs via ”Mitt Kau”.

Om du inte avser att delta i utbildningen är det viktigt att du meddelar detta till fakultetsadministratören, specialistutb_admin@kau.se alt. tel: 054 700 2490 omgående så din plats kan erbjudas en annan student på reservlistan.

Lärplattformen canvas

En lärplattform är en virtuell utbildningsmiljö som du når via en webbläsare. I Canvas kan du finna kursmaterial, information och uppgifter samt kommunicera med lärare och andra studenter. Mer information om Canavas kommer att ges i samband med introduktionsdagarna.

För kurserna Operationssjuksköterskans ansvar och kompetens inom perioperativ vård Kurskod:OMA621 är webbregistreringen öppen från 2024-01-08. Registreringen måste göras senast 2024-01-15 annars riskerar du att förlora din plats på programmet.

Vid utbildningsstart vecka 3 ges information om programmet som helhet varför det är av stor vikt att du deltar. Om du inte kan närvara ber vi dig meddela detta till fakultetsadministratören alt kursansvarig.

 

Om du inte avser att delta i utbildningen är det viktigt att du avanmäler dig omgående, via antagning.se, alternativt meddelar till specialistutb_admin@kau.se eller tel: 054-7002490 så din plats kan erbjudas annan sökande.

 

OBS!  Vid för få studenter vid en studieort kan det bli aktuellt med en sammanslagning med annan studieort. Det framkommer först när alla studenter som blivit antagna har registrerat sig eller vid utbildningens start.

 

Karlstad Studentkår är navet i studentlivet och den enade studentrösten vid Karlstads universitet. Det är frivilligt att vara medlem i studentkåren, men det lönar sig, inte minst ekonomiskt med fina rabatter och erbjudanden. Läs mer på www.karlstadstudentkar.se

 

Kontaktpersoner

Programledare: Anna Josse Eklund anna.eklund@kau.se 076-1278927

Studievägledare: Anne-Marie Larsen anne-marie.larsen@kau.se 076-1108976

Fakultetsadminstratör: Sölvi Byman solvi.byman@kau.se 076-1004268

Kursansvarig: Julia Gabriel-Lepasalu julia.gabriel.lepasalu@kau.se 073-0614677

 

Huvudhandledare respektive studieort:

Eskilstuna                  Anna Horai                Anna.Horai@regionsormland.se

Falun                         Mathilda Liljenhag         Mathilda.Liljenhag@regiondalarna.se

Göteborg                    Natalie Lindberg          natalie.lindberg@vgregion.se

Gävle                         Eva Åsenlund             eva.asenlund@regiongavleborg.se

Karlstad                      Nadia Beckenham        Nadia.Beckenham@regionvarmland.se

Västerås                      Kristina E. Lindberg     kristina.e.lindberg@regionvastmanland.se

Örebro                       Annika Fredriksson        annika.fredriksson@regionorebrolan.se

                                   Emma Runesson          emma.runesson@regionorebrolan.se  

           

 Vi hoppas att Du kommer att trivas med dina studier och att vi tillsammans bidrar till ett intressant och lärorikt år.

Ny student

Det är mycket att tänka på när du ska börja på universitetet, vi vet!
För att hjälpa dig har vi samlat information här: kau.se/student

Canvas

Kurser inom programmet använder lärplattformen Canvas. Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser.
Logga in i Canvas via Mitt Kau när du registrerat dig på kurs för att ta del av viktig information.

Hitta på universitetet

Använd campuskartan MazeMap för att hitta till rätt lokal. Till MazeMap
MazeMap finns även som app i din app-butik.

Kan vi hjälpa dig?

STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDARE 
Anne-Marie Larsen

PROGRAMLEDARE  
Anna Josse Eklund